Ingredience
Na 4 plechy:
2 ¼ hrnku hladké mouky
¾ hrnku hnědého cukru
2 lžíce holandského kakaa
1 lžíce mletého zázvoru
1 lžička skořice
1 lžíce perníkového koření
½ lžičky jedlé sody
¾ hrnku rostlinného margarínu
¼ hrnku rýžového sirupu
Na polevu:
moučkový cukr
citronová šťáva
Postup
1.
Všechny sypké ingredience smícháme. Uprostřed směsi pak uděláme důlek, do kterého vlijeme sirup a povolený margarín. Vypracujeme v hladké těsto. Pokud by se moc drolilo, přikápneme trochu rostlinného mléka. Hotovou kouli zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici.
2.
Těsto vyválíme na cca 3-4mm silnou placku a vykrájíme jednotlivé tvary. Opatrně vyskládáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v předem předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10-15 minut. Perníčky je ale potřeba bedlivě hlídat, aby se nepřichytily. Po upečení necháme vychladnout.
3.
Polevu vytvoříme smícháním citrónové šťávy s moučkovým cukrem. Poměr si určíme sami tak, aby se nám s polevou dobře pracovalo – na kontury je lepší tužší, na výplně klidně řidší. Polevu si pak přendáme buď do zdobičky, anebo do obyčejného igeliťáku, kterému odstřihneme růžek.
Recept pochází z webu: A co teda jíš
http://www.acotedajis.cz/tradicni-pernicky/