Brownies jsou chuťově výrazné a poměrně hutné. Doporučuji je tedy podávat v co nejmenších porcích. Pokud je chcete odlehčit, použijte nějakou krémovou náplň (např. z kešu či kokosového mléka) nebo doprostřed zabalte višni naloženou v alkoholu. Skladujte je v mrazáku a ještě pěkných pár dní po vánocích na ně můžete chodit jako na chutnou a energetickou svačinku.
Ingredience
- 2 hrnky vlašských ořechů
- 2 a půl hrnku medjool datlí (příp. jiných čerstvých masitých datlí)
- 1 hrnek (raw fairtrade) kakaa
- 1 vanilkový lusk
- 1 hrnek mandlí špetka soli …
Postup
Vanilku společně s vlašskými ořechy rozmixujte v mixéru, resp. food processoru (vanilkový lusk pro jistotu mixuju v elektrickém mlýnku na koření, který je menší). Přidejte kakao a špetku soli a párkrát zapulujte mixérem, dokud se kakao nepropojí s ořechy. Poté nechte mixér běžet a po jednom přidávejte vypeckované datle. Pokud vaše datle nejsou zcela čerstvé nebo nemáte příliš výkonný mixér, datle dopředu na půl hodiny namočte do horké vody (pak všechnu vymačkejte). Mixujte a ochutnávejte, dokud vám směs chuťově i konzistencí nevyhovuje. Poté do ní vmíchejte nahrubo nasekané mandle. Přemístěte do pekáčku o velikosti cca 20 x 20 cm nebo tvarujte menší kuličky. Brownies i kuličky můžete ozdobit třeba dalším raw kakaem, nasekanými pistáciemi, sezamem, kokosem, matcha čajem nebo rozmixovaným lyofilizovaným ovocem (na červenou se skvěle hodí jahody nebo maliny, prodává např. značka Mixit). Skladujte v lednici, příp. pro delší skladování v dobře uzavřeném sáčku/nádobě v mrazáku.
Recept pochází ze stránky Veganotic: http://www.veganotic.cz/clanky/308-raw-cokoladove-brownies-s-mandlemi