Sladké pusinky

Ingredience

1 sklenička Alnatura cizrny (měly by fungovat i jiné značky či luštěniny, třeba bílé fazole) – z jedné skleničky získáte přibližně 110 g tekutiny

cca 150 gr cukru

možno přidat:

1/4 – 1/2 xantanové gumy (stabilizátor pro bezlepkové pečení) když se chystáte dělat větší pusiny

mletá vanilka

rozpuštěná čokoláda

Postup

Plech vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 100°C. Otevřte skleničku cizrny a tekutinu z ní slijte přes cedník do misky s vyššími okraji. Pokud se chystáte dělat větší pusinky, přimíchejte asi 1/4 lžičky xantanové gumy, která hmotu stabilizuje. Poté už jen šlehejte šlehačem – nejprve na nízké obrátky, poté postupně zvyšujte. Již cca po 20ti vteřinách by se měl začít tvořit sníh. Pokud děláte pusinky bez xantanové gumy, budete muset šlehat déle, v řádu 5 až 10 minut,

ale i tak se vám po dané době vytvoří velmi pevný sníh, který je např. možné tvarovat cukrářským sáčkem. Šlehejte tedy dál, dokud se sníh nezpevní a poté po lžících zašlehejte cukr s vanilkou. Vložte do cukrářského sáčku a tvarujte malé pusinky, nebo velmi opatrně a jemně vmíchejte max. 50 g vychladlé rozpuštěné čokolády a lžící tvarujte na plech vyložený pečícím papírem velké pusiny. Mějte však na paměti, že čím víc věcí přidáte a čím budou pusinky větší, tím víc se při pečení rozplácnou.

Plech s připravenými pusinkami ihned vložte do předehřáté trouby a přibližně na 100°C pečte/sušte. Jednoduché malé pusinky bez přídavku kakaa nebo třeba jahodové marmelády trvají asi hodinu, s kakaem asi hodinu a půl. Na velké čokoládové pusiny si připravte nejméně dvě, dvě a půl hodiny. Po vyndání nechte pusinky chvíli vychladnout, poté by měly jít snadno odlepit od papíru. Malé pusinky jezte samotné nebo třeba namočené do čokolády, velké nejlépe s kokosovou šlehačkou a čerstvým ovocem (alá dezert Pavlova).

Recept je ze stránky Veganotic: http://www.veganotic.cz/clanky/285-veganske-pusinky-ze-2-ingredienci

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *