Vánočka

Ingredience

½ kg hladké mouky
10 dkg cukru písek
10 dkg rostlinného tuku
1 vanilkový cukr
5 dkg rozinek
5 dkg oloupaných na nudličky nakrájených mandlí
2 dkg droždí
špetka soli
¼ l sojového mléka

Kvásek
2 lžičky cukru
droždí
1 dl teplého sojového mléka

Postup

V misce smícháme mouku a sůl. Uděláme důlek na kvásek. Po vzejití kvásku přidáme rozehřátý tuk, cukr, vanilkový cukr a sojové mléko. Vše smícháme, přidáme rozinky, mandle (část necháme na posypání vánočky) a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout 1 hodinu. Na vále rozdělíme vykynuté těsto na 9 dílů 4 + 3 + 2 a zapleteme vánočku (pro zručné). Posypeme ji zbylými mandlemi a 10 minut necháme odpočinout. Pečeme při 160°C asi 45 minut.
Pro méně zručné – těsto rozdělíme na 2 díly, vytvoříme bochánky. Další postup je shodný jako u vánočky.

Do důlku dáme cukr, na něj nadrobíme droždí a zalijeme teplým (ne horkým) sojovým mlékem. Jemně promícháme až se vytvoří řidší kašička. Necháme kynout 15 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *