Nejlepší Skořicové Rolky

Ingredience

Těsto

1 balení sušeného droždí nebo cca 25 g čerstvého droždí

1/4 hrnku teplé vody

3/4 hrnku dýňového pyré

1/4 hrnku mandlového, sójového nebo jiného ořechového/rostlinného mléka

1/4 hrnku teplého rozpuštěného rostlinného másla (např. Provamel, ViveBio nebo AlsanBio)

1 – 2 lžíce cukru krupice

2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky

1 lžička soli

1/2 lžičky skořice

1/4 lžičky muškátového oříšku

1/4 lžičky mletého zázvoru

3/4 hrnku polohrubé mouky

1 lžíce oleje

Náplň

3 vrchovaté lžíce hnědého cukru

3 lžíce bílého cukru

2 lžíce polohrubé mouky

1 a 1/2 lžičky skořice

3 vrchovaté lžíce změklého rostlinného másla (např. Provamel, ViveBio nebo AlsanBio)

(nasekané pekanové nebo vlašské ořechy)

Postup

Ve větší míse promíchejte vlažnou vodu se sušeným droždím a nechte pět minut stát. Pokud používáte čerstvé droždí rozdrobte ho do mísy, zalijte teplou vodou, přidejte trochu cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. K droždí poté přimíchejte dýňové pyré, mléko, rostlinné máslo a cukr. Do stejné nádoby prosejte dva a půl hrnku mouky, sůl a koření a vypracujte hladké těsto. Zbylé 3/4 hrnku mouky vysypejte na pracovní plochu a zapracujte do těsta.

Těsto dobře prohněťte, propracovávejte asi 10 minut, dokud nebude hladké a elastické (když nebude pomoučněné, bude patrně ještě malinko lepit, což nevadí). Mísu vymažte olejem, vložte do ní těsto a nechte na teplém míště cca 45 minut kynout. Já ho dávám do trouby vyhřívané na 35°C. Poté těsto v míse sražte (dejte mu pěstí) a nechte znovu ještě nejméně 15 minut odpočinout na teplém místě. Mezitím v menší míse smíchejte ingredience na náplň, měla by mít konzistenci pasty či drobenky. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněné ploše na obdélník velikosti cca 30 x 25 cm.

Náplň v rovnoměrné vrstvě rozmažte na těsto, cca 3 cm pruh po délce širší horní strany nechte bez náplně. Těsto začněte zespod rolovat směrem od vás a snažte se o co nejpevnější zavinutí. Volný nepomazaný kraj zaštípejte do těsta, aby se rolky nerozpadaly. Pokud chcete větší, širší rolky, rozřežte váleček ostrým nožem či pevnou nití na 12 kousků. Když váleček nakrájíte na cca 1 cm široké plátky, získáte přiblitně 20 tenčích rolek.

Rolky vložte do vymazaného pekáčku (větších 12 kusů bude namačkaných jako buchty, viz obrázek) nebo na vymazaný plech (vhodný pro 20 ks, nebudou se tolik dotýkat), přikryjte utěrkou a nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 180°C a když jsou rolky vykynuté, pečte je cca 20 minut. Po vyndání nechte 15 minut chladnout a poté můžete prodávat. Ještě teplé rolky chutnají nejlépe.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *